Poate muzica să ajute la învățarea unei limbi străine?

inteligenta muzicală

Poate muzica să ajute la învățarea unei limbi străine?

  1. Muzica poate influența dobândirea limbajului, îmbunătățirea memoriei, concentrarea atenției, coordonarea, dezvoltarea fizică si învățarea unei limbi străine.
  2. De ce muzica este un factor determinant pentru dezvoltarea emisferelor cerebrale?
  3. De ce este important să avem dezvoltate ambele emisfere ale creierului?
  4. Cum poți să introduci muzica in educația copilului tău?

1. Muzica poate influența: starea de spirit, dobândirea limbajului, îmbunătățirea memoriei, concentrarea atenției, coordonarea, dezvoltarea fizică si învățarea unei limbi străine.

Ca adulți, știm cum muzica ne poate afecta starea de spirit. Iar efectul pe care un cântec de leagăn liniștit și blând îl are asupra unui copil agitat este aproape magic. Dincolo de felul în care ne face să ne simțim, muzica poate afecta și modul în care învățăm. Este una dintre puținele activități care implică utilizarea întregului creier.

Prezentă in toate culturile, muzica poate avea beneficii surprinzătoare nu numai pentru dobândirea limbajului, îmbunătățirea memoriei și concentrarea atenției, ci și pentru coordonarea și dezvoltarea fizică. Copiii care cresc ascultând muzică, dezvoltă conexiuni puternice legate de muzică, care, la rândul lor, le întăresc abilitățile lingvistice.

Muzica joacă un rol foarte important în învățarea limbii noastre materne și a limbilor străine. În copilărie, putem imita ritmul și structura muzicală a limbii noastre materne cu mult înainte de a putea spune cuvintele. Cei mai mulți dintre noi sunt capabili să-și amintească cântecele și versurile pe care le-am învățat în copilărie. Muzica ne ajută să reținem cuvintele și expresiile mult mai eficient. Ritmul muzicii, precum și tiparele repetitive din cântec, ne ajută să memorăm cuvintele.

Copiii bilingvi, în special, pot avea multe beneficii daca exersează cântecele în limbi străine. Chiar dacă majoritatea cuvintelor sunt necunoscute la început, imitarea cuvintelor dintr-un cântec îi poate ajuta pe copii să exerseze producerea de sunete în noua limbă. În cele din urmă, sunetele fac loc unei înțelegeri reale, pe măsură ce cântecul este exersat din nou și din nou.

2. De ce muzica este un factor determinant in dezvoltarea emisferelor cerebrale?

Abilitatea muzicală excepțională este comună în rândul persoanelor multilingve.

Muzicienii învață limbi străine mai ușor datorită capacității lor superioare de a percepe, procesa și reproduce accente. Când ascultați muzică, urmărirea versurilor, melodia, rima și ritmul utilizează ambele părți ale creierului.

Exersarea sunetelor si a muzicii împreună cu cei mici facilitează dezvoltarea ,,inteligenței muzicale”.

Inteligența muzicală este una dintre cele nouă tipuri de inteligență descrise în teoria inteligențelor multiple propusă de psihologul Howard Gardner. Această teorie sugerează că inteligența nu este o abilitate unitară, ci este formată din mai multe forme de inteligență distincte și interconectate.

Inteligențele multiple includ, printre altele si:

  • inteligența verbal-lingvistică
  • inteligența logic-matematică
  • inteligența spațial-vizuală
  • inteligența interpersonală
  • inteligența intra-personală.

Așadar, atunci când ascultați muzică, implicați mai multe părți ale creierului. Procesarea muzicii poate avea loc în ambele emisfere ale creierului

Pe scurt:

Emisfera stângă a creierului este implicată în analiza melodiilor, ritmului și în urmărirea versurilor, în timp ce

Emisfera dreaptă a creierului contribuie la percepția emoțională a muzicii și la înțelegerea globală a contextului muzical.

Dezvoltarea și funcționarea echilibrată a ambelor emisfere ale creierului sunt esențiale pentru o funcționare optimă și un spectru larg de abilități cognitive și comportamentale. Emisferele cerebrale sunt cele două jumătăți ale creierului și sunt conectate între ele prin punți de fibre nervoase numite corp calos. Fiecare emisferă are roluri și funcții specifice, iar cooperarea între ele este crucială pentru o varietate de procese cognitive și comportamentale.

3. De ce este important să avem dezvoltate ambele emisfere ale creierului?

La ce ne ajută:

Procesarea informației complexe

Emisfera stângă este de obicei asociată cu funcțiile cognitive, precum limbajul, matematica și logica. În același timp, emisfera dreaptă este implicată în funcțiile non-verbale, cum ar fi recunoașterea fețelor, percepția spațială și creativitatea. Dezvoltarea echilibrată a ambelor emisfere permite creierului să abordeze și să proceseze o gamă mai largă de informații și sarcini complexe.

Abilități cognitive

Emisfera stângă și emisfera dreaptă joacă un rol important în dezvoltarea și utilizarea abilităților cognitive. De exemplu, învățarea și memoria implică o interacțiune complexă între cele două emisfere, permițând stocarea, consolidarea și recuperarea informațiilor.

Creativitate și gândirea abstractă

Emisfera dreaptă este adesea asociată cu creativitatea, gândirea spațială și gândirea abstractă. Dezvoltarea acestei emisfere poate spori capacitatea de a vedea noi conexiuni și soluții neobișnuite pentru probleme.

Coordonarea mișcărilor

Dezvoltarea ambelor emisfere cerebrale este esențială pentru o coordonare motorie adecvată. Emisfera stângă controlează mișcările părții drepte a corpului, iar emisfera dreaptă controlează mișcările părții stângi a corpului. Acest lucru permite funcționarea armonioasă a corpului și a sistemului motor.

Abilități sociale și emoționale

Ambele emisfere contribuie la funcționarea socială și emoțională. Emisfera stângă, de exemplu, poate fi implicată în interpretarea limbajului verbal și în exprimarea emoțiilor, în timp ce emisfera dreaptă joacă un rol în recunoașterea și exprimarea emoțiilor non-verbale și în empatie.

Învățare holistică

Dezvoltarea ambelor emisfere facilitează o abordare holistică a cunoașterii și înțelegerii lumii. Integrarea abilităților logice cu cele creative și emoționale poate contribui la o perspectivă mai completă și mai echilibrată asupra vieții.

În concluzie, dezvoltarea echilibrată a ambelor emisfere ale creierului este benefică pentru o gamă largă de abilități cognitive, comportamentale și emoționale. Îmbinând funcțiile distinctive ale fiecărei emisfere, creierul devine un instrument mai puternic și mai flexibil în fața cerințelor și provocărilor vieții de zi cu zi.

4. Cum poți să introduci muzica in educația copilului tău?

Metode:

Redați muzică pentru copilul tău

Expuneți bebelușul la multe selecții muzicale de diferite stiluri. Dacă cânți la un instrument, exersați când copilul tău este în apropiere. Nu uitați să mențineți volumul moderat. Muzica tare poate afecta auzul bebelușului.

Cântați copilului tău

Nu contează cât de bine cânți. Auzirea vocii îți ajută copilul să înceapă să învețe limbajul. Bebelușii iubesc tiparele și ritmurile cântecelor. Chiar și bebelușii foarte mici pot recunoaște anumite melodii odată ce le-au auzit.

Cântă cu copilul tău

Pe măsură ce copiii cresc, le place să cânte cu tine. Punerea cuvintelor pe muzică ajută creierul să le învețe mai repede și să le rețină mai mult timp.

Începe lecțiile de muzică devreme

Creierul în dezvoltare al copiilor mici este echipat să învețe muzică. Majoritatea copiilor de patru și cinci ani le place să facă muzică și pot învăța elementele de bază ale unor instrumente. Începerea lecțiilor devreme îi ajută pe copii să dezvolte o dragoste pentru muzică pe tot parcursul vieții.

Încurajează școala copilului tău să predea muzică

Cântecele ajută la stimularea creierului. În timp, educația muzicală poate ajuta la dezvoltarea abilităților precum coordonarea și creativitatea. Învățarea muzicii ajută copilul să devină o persoană completă. Mai presus de toate, este distractiv!

In concluzie, Da, muzica poate să te ajute la învățarea unei limbi străine!

Descoperă și tu cum profesorii noștri reușesc să îi familiarizeze pe bebeluși cu învățarea limbii engleze, sau descoperă cursurile noastre de pregătire pentru promovarea examenului de Cambridge.