Our News
20 Oct 2019

Învățarea naturală prin metoda spirală – partea a II-a

 

Helen, aș vrea să continuăm discuția noastră despre diferite elemente care contribuie la succesul metodologiei Helen Doron: cum funcționează metoda?

 

Există o mulțime de componente care contribuie la succesul metodologiei și avem multe de explicat despre caracteristicile importante ale învățării spirală și cum contribuie aceasta la succes. Învățarea spirală este un concept relativ nou în educație. Aceasta predă un concept gradual și în mod repetat, consolidând conceptele în timp, mai degrabă decât stăpânirea unei noțiuni deodată. Ideea este că de fiecare dată când un elev întâlnește noțiunea, acesta își va extinde cunoștințele sau își va îmbunătăți nivelul de abilități. Este un proces foarte natural.

Vă voi spune o anecdotă interesantă: Am avut un copil de doi ani care venea la cursurile mele destinate copiilor de patru ani. În anii de început nu am avut cursuri atât de variate pentru fiecare grupă de vârstă. Acum suntem mai preciși. Acest copil era ceea ce numim astăzi hiperactiv și își petrecea tot timpul plimbându-se prin sală și făcând sunete asemeni unui avion. Când predam o noțiune nouă, avionul ateriza, iar el se așeza surprins apoi se ridica și din nou ”zbura” prin sală. Știa când se preda o noțiune nouă, era absolut clar pentru el.

Învățarea spirală este o metodă mult mai bună decât cea clasică. Predând clasic, chiar dacă activitățile sunt diferite și plăcute, materialul nu este nou și nu stimulează copilul în modul în care îl stimulează informația nouă. Copilul vrea să învețe idei noi. Se simte confortabil să nu stăpânească pe deplin toate informațiile de la început. Nu simte nevoia de a stăpâni informațiile temeinic înainte de a trece la învățarea altor noțiuni. Cu învățarea spirală, când cursantul se întoarce la informație următoarea lună sau chiar peste un an, acesta va învăța într-un context nou și diferit. Va învăța nuanțe diferite ale conceptului și va dobândi chiar o mai bună înțelegere a limbii.

De exmplu, ce înseamnă cuvântul ”train” – tren? Pentru un copil mic, cuvântul se referă doar la trenul de jucărie, dar pe măsură ce acesta crește și învață, cuvântul primește semnificații adiționale. Va afla că poate fi folosit chiar și ca verb, ”to train someone”, a pregăti, a învăța pe cineva. Există și conceptul de ”train of thoughts”, înșiruire de gânduri, și așa mai departe…Prin urmare, cu fiecare stadiu de dezvoltare, copilul înțelege că un cuvânt poate avea mai multe semnificații și nunanțe.

Dacă învățarea spirală este calea naturală de a învăța, de ce metoda clasică de învățare este încă atât de folosită?

Adevărul este că unii profesori și părinți preferă metoda clasică de învățare. Aceștia cred că modalitatea corectă de a învăța un copil, până stăpânește ceea ce i se predă este repetarea aceleiași noțiuni prin diferite activități și metode până copilul o stăpânește foarte bine. În realitate, copilul nu-și va aminti tot ceea ce i-a fost predat și va uita ceea ce a învățat dacă informația i-a fost prezentată în mod ”forțat”.

Metoda clasică poate fi mai satisfăcătoare, fiind și mai ușoară. Metoda spirală necesită o planificare detaliată a fiecărui stadiu. Mulț profesori nu au un curriculum atât de bine detaliat. Când copiii încep să învețe printr-un program Heen Doron, noi știm ceea ce va învăța la 3 luni, după o săptămână, o lună, un an, cinci sau chiar cincisprezece. Avem un curriculum foarte clar construit în jurul învățării spirală. Am lucrat cu experți în educație și dezvoltarea copilului pentru a crea un curriculum științific și foarte bine studiat. Frumusețea este că copiii nu cunosc detaliile tehnice, ei doar se distrează învățând. Prin urmare, deși este mai provocător să predai în acest fel deoarece planificarea este mai detaliată, consider că este calea naturală de a învăța, ceea ce aduce și multe satisfacții. Ia în considerare faptul că învățarea în mod natural este distractivă, incitantă și un remediu împotriva plictiselii.

Există o veche poveste în care profesorul părăsește clasa și întră în sala profesorilor. Când este întrebat de un alt profesor ce a făcut astăzi la oră acesta răspunde: ”Știu ce le-am predat, dar nu știu ce au înțeles.” Este trist, dar așa se face educație în întreaga lume. Majoritatea părinților preferă metodele clasice pentru că acesta este modul în care ei au învățat și consideră metoda clasică fiind cea corectă. Copilul nu se va bucura de învățare, iar părintele s-ar putea să nu recunoască că această metodă de învățare nu este naturală. Trebuie să se obișnuiască cu ideea că copilul va învăța și va reține informația. Trebuie să le permită copiilor să-și dezvolte încrederea și să nu se îngrijoreze în legatură cu cantitatea de informații învățată, ci să le dea șansa copiilor de a se bucure de procesul de învățare.

Încearcă o lecție GRATUITĂ