Romania
 • Engleza pentru copiiEnglish for young kids
  Engleza pentru copii

  Cursanții Helen Doron English învață și se distrează în același timp.

  Aflați de ce
 • English learning for children
  Încercați cursurile noastre!

  Vă invităm la o lecție demo gratuită.

  Găsiți un centru
 • brosura cursuri copii
  Descoperă magia cursurilor Helen Doron English!

  Descarcă acum broșura cu detalii despre cursuri, pentru fiecare grupă de vârstă și nivel de cunoaștere a limbii engleze.

  Descarcă acum
 • English for kids
  De la bebeluși la adolescenți

  Pregătim tinerii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 19 ani pentru un viitor de succes.

  Găsiți un centru
 

Cheia învățării unei limbi străine este ascultarea în fundal

Ca lingvist, Helen Doron, fondatoare a grupului Helen Doron Educational este în mod firesc fascinată de limbile străine. Mai mult, ea este intrigată de capacitatea înnăscută a copiilor de a-și însuși și de a vorbi o limbă străină în numai câțiva ani. Capacitatea lor de a învăța două limbi în același timp fără a le încurca este de-a dreptul fascinantă.

”Am început acum 30 de ani, cu convingerea că bebelușii pot învăța multe limbi, într-un mod facil dacă sunt familiarizați cu acestea în mod corect. Prin urmare am căutat pretutindeni înainte ca internetul să existe și nu am găsit pe nimeni care să facă asta. Era de necrezut”, spune Doron, care are centre în mai mult de 30 de țări din întreaga lume.

Ideea ei este simplă – predarea unei limbi străine ar trebui să fie la fel ca predarea limbii materne. Trebuie făcută într-un mediu natural, prin încurajare pozitivă și constanță.

”Trebuie să-i învățăm pe bebeluși și pe copii engleza la fel ca limba maternă – prin ascultare repetată și încurajare”, afirmă aceasta, dând exemplul unui copil care rostește primele cuvinte și este recompensat cu complimente. Entuziasmul părinților îi face pe copii să-și dorească să învețe mai mult.

Britanica Helen Doron recunoaște importanța vorbirii limbii engleze în întreaga lume, cunoașterea acestei limbi reprezentând o abilitate vitală. Ea consideră că această abilitate trebuie deprinsă de timpuriu. Acesta este și motivul pentru care a creat cursurile pentru bebeluși cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 2 ani, tocmai pentru a se asigura că aceștia sunt expuși la limba engleză într-un mod relevant, distractiv și folositor.

De exemplu, Doron sugerează ascultarea în fundal a cântecelor în limba engleză pentru familiarizarea copiilor cu această limbă.

”Acesta este principiul nostru: ascultarea în fundal a materialelor în limba engleză atunci când mănâncă, se joacă, merg la culcare. Asigurați-vă că aceștia aud. Cu ajutorul auzului, creierul este stimulat. Dacă participă la cursuri o dată sau de două ori pe săptămână, creierul nu este stimulat suficient. Este nevoie de o stimulare zilnică pentru a deveni bilingv.”

A fi bilingv înseamnă mai mult decât să fii capabil să vorbești o altă limbă. Doron afirmă că a doua limbă stimulează creierul și încurajează progresul și în alte domenii de activitate.

”Atunci când copiii învață engleza sau altă limbă de la o vârstă fragedă, totul devine mai ușor. Nimic nu stimulează creierul mai bine decât învățarea unei limbi străine”, spune Doron, adăugând că părinții ar rata o oportunitate reală dacă nu și-ar încuraja copiii.

Din experiența sa, a observat că mulți părinți sunt îngrijorați dacă copiii vor deprinde accentul potrivit. Doron, pe de altă parte, consideră că accentul nu este o problemă majoră.

”Fiica mea are accent englezesc. Când vizitează Statele Unite, se întoarce cu un accent american. Putem deprinde accentele cu ușurință dacă le auzim în mod constant. Există sute, dacă nu mii de accente britanice și americane. Ați vorbit vreodată cu un soțian? Acesta este accentul cu care părinții și-ar dori să îi audă pe copii vorbind? Nu prea cred.„

De fapt, Doron crede că nu există accente corecte, ceea ce este corect pentru un grup s-ar putea să nu fie corect pentru altul.

Deși Helen Doron crede în modalitatea naturală de a învăța, nu exclude tehnologia. De fapt, Helen Doron English a dezvoltat videoclipuri educaționale distractive și aplicații interactive pentru a-i ajuta pe cursanți să învețe.

”Nu ne putem opune tehnologiei . Cred că cel mai important lucru din metodologia noastră este ascultarea repetată. Acum folosim videoclipuri pentru a susține acest aspect, dar nu ne petrecem lecțiile urmărind numai videoclipuri. Urmărim o parte și în mare parte din curs avem jocuri și activități. Este distractiv, iar copiii repetă propozițiile cu mai multă ușurință.

Aspectul pe care Helen pune cel mai mult accent este încurajarea, despre care spune că nu este o metodă de învățare ci mai mult o filosofie de familie. A spune ”nu” sau a eticheta răspunsul copilului drept ”greșit” cu siguranță nu îl va ajuta pe copilul dumneavoastră să învețe. ”Nu le spuneți copiilor ce au făcut greșit, lăudați-i pentru ceea ce au făcut corect. De exemplu, atunci când le arătați un cartonaș cu un câine și ei spun că este o pisică, repetați că este un câine, iar atunci când răspunsul va fi corect, lăudați-l.

”În acest fel el va uita că răspunsul său inițial a fost unul corect. Toată lumea va ieși învingătoare. Este de fapt o filosofie de familie. Încercați să o aplicați cu întreaga familie. În loc să-i criticați, lăudați-i pentru ceea ce fac bine. Rezultatele vor fi uimitoare”, spune Helen Doron

 

Interviu dat de Helen Doron pentru http://www.bangkokpost.com