Romania
 • Engleza pentru copiiEnglish for young kids
  Engleza pentru copii

  Cursanții Helen Doron English învață și se distrează în același timp.

  Aflați de ce
 • English learning for children
  Încercați cursurile noastre!

  Vă invităm la o lecție demo gratuită.

  Găsiți un centru
 • brosura cursuri copii
  Descoperă magia cursurilor Helen Doron English!

  Descarcă acum broșura cu detalii despre cursuri, pentru fiecare grupă de vârstă și nivel de cunoaștere a limbii engleze.

  Descarcă acum
 • English for kids
  De la bebeluși la adolescenți

  Pregătim tinerii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 19 ani pentru un viitor de succes.

  Găsiți un centru
 

Camera senzorială stimulează inteligența bebelușului – partea 1

”În primele săptămâni de viață, nou-născutul trece printr-o perioadă unică, în care se întâmplă lucruri remarcabile. Acesta este începutul exploziv al procesului de învățare și al dezvoltării creierului, și are o importanță vitală pentru bebeluș. Doctori, oameni de știință și educatori recunosc valoarea critică a primilor ani de viață ca o perioadă de acumulare de abilități ce vor deveni fundamentul pe care se va dezvolta bebelușul.

O întrebare rămâne însă pentru mulți părinți: cum este posibil ca anumiți copii să meargă, să vorbească și să își folosească mâinile mai devreme decât alți bebeluși? Ce anume duce la această performanță?

partea 1 coverDevine tot mai cunoscut răspunsul la această întrebare și este simplu: copiii stimulați cu elemente senzoriale, de mobilitate și lingvistice își dezvoltă abilitățile de a face anumite lucruri mult mai devreme. Creierul bebelușului se dezvoltă în funcție de cât de stimulat este. Chiar din primele momente de viață bebelușii învață cum să respire singuri, cum să își miște singuri mâinile, cum să audă, cum să vadă lumina și cum să formeze sunete. Încă de la naștere bebelușii sunt campioni la a învăța cum să facă lucruri noi. Părinții sunt primii ‘profesori’ și cei mai de încredere.

Rolul părinților este vital, cu un aspect esențial ce trebuie urmărit în permanență: cum putem crește bebelușul pentru a-i îndeplini nevoile neurologice?

Mediul în care trăiește bebelușul ar trebui să fie conceput pentru a-l menține în siguranță și pentru a-i asigura creșterea și dezvoltarea pe termen lung. Sunt elemente esențiale pe care specialiștii le recomandă în prezența bebelușului, în camera în care doarme, în mediul în care se mișcă sau se joacă și toate acestea țin de stimularea sa multi-senzorială, pe toate palierele pe care bebelușul învață. Prin lucruri simple, fiecare bebeluș poate fi stimulat în moduri unice pentru dezvoltarea sa.

Camera senzorială a bebelușului

 Ambientul camerei trebuie să fie unul relaxat, calm, ce induce o stare de relaxare copilului.

Culorile și desenele din camera bebelușului trebuie să fie armonios îmbinate pentru a nu perturba raza vizuală aflată într-un stadiu esențial de dezvoltare în această perioadă. Mai mult decât atât, culorile și desenele au rol de stimulare vizuală permanentă, iar specialiștii recomandă evitarea contrastelor foarte puternice. În schimb, promovează contrastele ambientale care induc o stare naturală de curiozitate a bebelușului.

camera senzoriala a bebelusului

Spațiul este important. Camera nu trebuie să fie aglomerată cu lucruri care nu sunt esențiale dezvoltării bebelușului. În raza vizuală a bebelușului trebuie să existe acele elemente care îi stimulează simțurile: vizual, auditiv, tactil și mobil.

Specialiștii recomandă utilizarea unui spațiu destinat depozitării acelor materiale necesare îngrijirii bebelușului, care la rândul său trebuie să se încadreze în tiparul camerei, pentru a nu atrage atenția în mod deosebit bebelușului, mai mult decât celelalte elemente senzoriale integrate în cameră.

Podeaua este importantă pentru stimularea tactilă și mai ales, pentru stimularea mobilității. Bebelușii au nevoie să se miște liber, într-un mediu sigur. O podea caldă, din lemn, cu un covor dintr-un material moale este un stimul important pentru bebeluș.

Mama sau tatăl, atunci când citesc bebelușului o poveste pentru a-l stimula auditiv, pot alege covorul moale, cu un suport comod din perne, unde să își țină bebelușul în brațe pentru a-l familiariza vizual cu mediul în care va începe deja să meargă în scurt timp: podeaua. Acest element deja familiar va deveni esențial atunci când bebelușului i se activează nevoia de a merge în palme și în genunchi, pentru a-și dezvolta simțul echilibrului și al independenței mobile.”

(va urma…)

Lingvistul Helen Doron a incorporat în metoda sa aceste descoperiri, fiind prezente în cursurile interactive de stimulare a inteligenței bebelușilor.

Metoda Helen Doron Early English, a fost dezvoltată în recunoașterea necesității de a învăța limba engleză cât mai eficient, conform teoriei că învățarea unei limbi poate fi cea mai complicată funcție pe care creierul o poate îndeplini.

De peste 30 de ani în întreaga lume, două milioane de copii au învățat limba engleză prin metoda Helen Doron și au beneficiat de dedicare continuă și de excelență în educație.

Surse:

– Doman, Glenn & Doman, Janet, “How Smart is Your Baby”, 2006

– Doron, Helen, “The Music of Language”, 2010

http://www.mindfulmum.co.uk/health/2012/how-to-create-your-own-sensory-room/

Articol publicat la adresa http://www.bebelu.ro/camera-senzoriala-stimuleaza-inteligenta-bebelusului-partea-1.html